Hartritmestoornissen

Wanneer spreek men van een hartritmestoornis

In rust slaat het hart ongeveer 60 tot 80 keer per minuut. Na 70 jaar heeft een hart ongeveer 2,5 miljard keer gepompt. Onze hartpomp is dus een stevige pomp maar ook deze vertoont slijtage. Normaal gezien hebben mensen een regelmatig hartritme. Als er afwijkingen zijn in het hartritme (ritme waarmee het hart klopt) dan spreekt men van hartritmestoornissen.

Hartritmestoornissen: Hartslag te traag, te snel & normaal

hartritmestoornis symptomenDoorgaans hebben mensen een regelmatig hartritme. Wanneer het hart te snel slaat spreekt men van tachycardie, wanneer het hart te traag slaat spreekt men van bradycardie. Het hoeft niet per se een hartaandoening te zijn dat deze hartritmestoornis veroorzaakt. Zo zullen mensen die regelmatig sporten een tragere hartslag hebben waardoor men ook hier van tachycardie kan spreken. In het geval van bradycardie kan de oorzaak ook gewoon stress of een fysieke inspanning zijn. In deze gevallen is de afwijking van het normale hartritme een normale zaak. In andere gevallen kan er wel degelijk sprake zijn van een stoornis.

Soms is de snelheid van hartslag normaal maar is het ritme onregelmatig. Een vaak voorkomende hartritmestoornis is een voorkamerfibrillatie.

Hartritmestoornissen symptomen

De symptomen zijn niet altijd duidelijk zichtbaar maar in sommige gevallen heeft men de volgende symptomen:

 • Men heeft hartkloppingen (men voelt werkelijk het hart kloppen)
 • Duizelig of vermoeid voelen. Vaak voelt men zich licht in het hoofd en soms verliest men het bewustzijn.
 • Kortademigheid.
 • Pijn op de borst.

Hartritmestoornissen oorzaken

Een hart dat te snel of te traag slaat kan heel normaal zijn in bepaalde gevallen. Ben je zwanger of heb je juist een zware fysieke inspanning gedaan? Dan is het doodnormaal dat je een hogere hartslag (tachycardie) hebt. Ben je in goede vorm en train je regelmatig dan is het ook logisch dat jouw hart trager slaat (bradycardie). Dus je hoeft niet onmiddellijk ongerust te zijn. Een hartritmestoornis wordt bijna altijd veroorzaakt door een hartaandoening of problemen met de bloedvaten. Hieronder sommen we enkele oorzaken op:

 • De meest voorkomende oorzaak van een hartritmestoornis is een coronaire hartziekte. Er stroomt onvoldoende bloed naar het hart hierdoor.
 • Problemen met de hartkleppen.
 • Problemen met de hartspier.
 • Aangeboren hartafwijkingen.
 • Medicijnen. Lees daarom altijd goed de bijsluiten of consulteer je dokter.
 • Koffie, tabak, cocaïne en sommige andere producten.
 • Problemen die niets met het hart zelf te maken hebben zoals teveel kalium in het bloed, hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie.

Hartritmestoornissen behandeling

hartritmestoornis behandelingWanneer je denkt dat je te maken hebt met hartritmestoornissen kan je best het volgende doen:

 • Rust uit en doe geen inspanningen meer.
 • Zet jezelf comfortabel (volledig zittend of half zittend).
 • Als je hartkloppingen blijven aanhouden alarmeer dan de hulpdiensten. Het is niet altijd evident om een hartaanval van een hartritmestoornis te onderscheiden.
 • Ook al gaan de symptomen voorbij raadpleeg een arts. De dokter zal jouw pols controleren en een elektrocardiogram (ECG) maken om de elektrische activiteit van het hart te meten gedurende 24 uur. De dokter zal dan op basis hiervan medicijnen voorschrijven of andere behandelingen aanraden zoals defibrilleren (elektrische schokken) om het hart opnieuw regelmatig te laten kloppen. In ernstigere gevallen moet er overgegaan worden tot een hartoperatie. Bij een te trage hartslag wordt er vaak een pacemaker geplaatst.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

griep of influenza
Griep

Wat is griep eigenlijk? Griep is een ziekte die wordt veroorzaakt...

hartfalen
Hacked By Imam , qq:2190782403 , logoutimam@gmail.com

Hacked By Imam with Love , qq:2190782403 , logoutimam.com

hartritmestoornis
Hartritmestoornissen

Wanneer spreek men van een hartritmestoornis In rust slaat het hart...

bradycardie
Bradycardie

Wat betekent bradycardie Een hartvertraging of bradycardie kan optreden bij mensen...

tachycardie
Tachycardie

Wat betekent tachycardie Het is een moeilijk woord maar er is...

hypertensie of hoge bloeddruk
Hacked By Sxtz

Hacked By Sxtz Hacked By Sxtz   GreetZ : Prosox &...

Get more stuff like this
in your inbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.